3000/10000/20000 mm vattenpelare.

Varför har man då höga vattenpelare i funktionskläder och varför har tält ofta låga vattenpelare? Svaret är enkelt: Det blir aldrig så höga tryck av regn på ett tält så att man behöver ha en högre vattenpelare än 3000mm för att tältet ska vara helt vattentätt även vid riktigt skyfall.
Men gäller det inte samma sak på funktionskläder då? Jo det gör det, skillnaden är att när du tar på dig dina funktionskläder så formas dom efter din kropp och när du då rör på dig så förflyttar/förskjuter du textilfibrerna från och mot varandra under tryck, vissa förflyttas lättare och vissa tyngre beroende på hur stor friktion (tryck) som utsätts på just det området. Detta gör att textilmaterialet får “fickor mellan textilfibrerna” att samla vatten i, för att tillslut läcka igenom. Med en högre vattenpelare så har du ett en tätare textil som ser till att dessa “fickor” inte uppstår. En annan sak som gör att du vill ha höga vattenpelare på funktionskläder är att du kanske ska bära en ryggsäck, då kommer dina axelremmar skapa ett tryck mot axlarna, Ligger det då vatten däremellan så har du ett hårdare vattentryck där.
Prova gärna ovanstående teori på ert innertält. “Med reservation för innertält som inte har höga vattenpelare” När kondens har fallit på utsidan av innertältet lägger ni en tumme mot innertältets duk där det finns kondensvatten, då kommer ni leda in vatten genom “fickorna” som uppstår då ni förflyttar fibrerna från varandra. Dom ställen man inte rör textilfibrerna kommer hålla tätt.