Det finns flera vägar att gå när man ska tillverka en ytterduk till ett tält. Några av dom vanligaste yttervävarna som används är polyesterväv och nylon för att nämna två, utöver det så kommer det till ytbehandlingen för att göra dom vattentät samtidigt som man gör dom mer rivhållfast.. Det vanligaste som används är PU “polyuretan” och det andra är silikon. Några tillverkare har PU på en sida och silikon på den andra. Nortent har valt att använda silikon på båda sidorna. I tester dom har utfört i sina egna lokaler så har dom sett att rivstyrkan ökar avsevärt när man använder silikon på båda sidorna jämfört med att använda PU på en sida och silikon på den andra sidan.

20D, 30D, 40D, 70D

Vad är det? Enkelt förklarat det är tjockleken på garnet som används. Men med ett tjockare garn så ökar vikten, å andra sidan så blir ytterväven mer tålig mot slitage. Detta är alltid en avvägning tillverkarna står inför, ska dom tillverka ett tält som är mera hållbart eller ska dom hålla nere vikten. I fallet som konsument bör man bestämma sig för vad som är viktigast. Vill man ett tält som håller många år av hårt slitage eller är vikten det viktigaste? Det är väldigt vanligt att man använder 30-40D i ytterdukar och 40-70D och uppåt i golvet eftersom det är den del som kanske slits mest på ett tält. Men det är inte bara trådtjockleken som spelar roll utan även tätheten har betydelse. Nortent anger inte trådtätheten eftersom det är en hemlighet som gör just deras dukar unika från andra tillverkares dukar. Men rivstyrkan hos ett Nortent talar för sig själv. Ex. 22Kg rivstyrka i deras Lavvo6 silnylon arctic och hela 28kg i deras extrem. Jämför dom sifforna med andra tillverkare.

Nylon6 och Nylon66

Nylon66 är den duk som används i Nortents tält, det är den dyrare duken av dom två när det kommer till tillverkning. Men genom att välja nylon66 så ökar rivhållfastheten. Nylon66 brukar användas i tält som förväntas ska klara riktigt hårt väder. Det är även en passande ytterväv för vinterbruk.

Att ta hand om Silnylon

Tälten från Nortent är framtagna för ett 4 säsongs bruk. Dom är tillverkade för att kunna motstå väldigt tuffa väderförhållanden. Men det finns några saker du bör tänka på när det rör Nortent`s tält serier, eller för den delen andra tillverkares tält som också använder sig av Nylon66 med silikon. Det kommer krävas att du är uppmärksam på förändringar i väderförhållanden. Nylon66 är ett väldigt flexibelt material som rör sig. Det drar ihop sig och det utvidgar sig beroende på tempereratur, fukt och andra förhållanden. Exempelvis. Vid ökad temperatur så kommer materialet i duken att vilja dra ihop sig, för att sen när det blir svalare så utvidgar sig duken igen. Man har valt att använda en duk som har dessa egenskaper framför en duk som är stilla, detta har med hållbarheten att göra. Dom anser att det är bättre att ha flex i duken istället för en stum duk. Då fördelas yttre krafter jämnare över ytterduken och krafterna över duken tas upp bättre. Ni kan likna det med en stötdämpare. Vid hårda vindbyar så rör sig duken med vinden och krafterna bromsas upp innan materialet har nått sitt “ändläge” medans en duk som inte har flex redan är i sitt ändläge.

Vad bör jag tänka på då?

Ni ska tänka på att hålla kolla på växlingar i temperatur och fukt. Det kommer synas på tältet. Ett exempel. Ni kommer till den plats där ni ska slå upp tältet. Ni spänner upp det och allting ser slätt och fint ut, Sen kommer kvällen och temperaturen sjunker. Nu kommer nylonet att utvidga sig och duken kommer synas hängig och slapp. Så det ni gör är spänna åt duken lite, antigen via centrumpinnen eller via spännena nere på duken. Nu kommer duken se slät och fin ut igen. MEN! nu måste ni komma ihåg att släppa på duken igen dagen efter, lika mycket som ni spände åt på kvällen före. Om ni inte gör det så när det blir varmare igen under dagen så kommer nylonet att krympa. Nu kommer det krympa och bli ännu mera spänt än vad det var dagen innan, tack vare att ni hade spänt på det under kvällen. Nu kommer det börjas bygga upp brutala krafter i ytterduken. Om man då spänner under nästkommande kväll utan att ha släppt på den tidigare. Nu finns det risk för att fibrerna skadas och i värsta fall, går av. Så ta hand om ert tält på rätt sätt.

Eldning och silnylon

Nortents tält är nästan alla förberedda för att använda kamin i. När ni eldar i ert tält så bör ni vara beredd på att det kan leta sig en eldloppa på ert tält. Om det skulle komma en gnista eller eldloppa på tältduken så kommer det skapas ett hål där det passerade. Detta kan du laga till enkelt med silikon. Vill du minimera risken för att det ska komma en eldloppa på er tält. Köp till en topphatt till er skortsten. I skorstenen finns redan en inbyggd gnistfångare längst ner, men vill du vara minimera risken för att ovanstående sker så kan du köpa till en topphatt för att fånga upp dom loppar Men ytterduken tillsammans med det eldsäkra materialet där skorstensgenomföringen skapar en god förutsättning för att ni ska kunna elda säkert i deras tält.